آکوستیک سالن کنفرانس و همایش چه کاربردی دارد؟

آکوستیک سالن کنفرانس


آکوستیک صدا یکی از شاخه های علم فیزیک است و موضوع آن بررسی موج‌های مکانیکی در اجسام است. با ما در این مقاله همراه باشید تا آکوستیک سالن کنفرانس را بررسی کنیم و پنل‌های آکوستیک را بشناسیم و متوجه شویم که چرا در سالن های کنفرانس، همایش و جلسات و همچنین در سالن‌ سینما باید محیط را آکوستیک کنیم..

اما قبل از هر چیز باید بدانیم که آکوستیک سالن کنفرانس و همایش، در واقع استفاده از تجهیزات آکوستیک بدین صورت است که باعث شود صدای مزاحم وارد سالن نشود و تمرکز شرکت کنندگان تماما روی جلسه باشد. آکوستیک صدا باعث می شود صدای جلسه همایش، کنفرانس، آمفی تئاتر یا سینما نیز به خارج از سالن درز نکند.

در ابتدا بهتر است با مفهم صدا آشنا شویم.

صدا چیست؟

صدا نتيجه ارتعاش يک جسم است و در محيط مادی ( آب و هوا ) بصورت موج انتشار مي يابد . گوش انسان صدا را توسط فعل و انفعالات فيزيولوژيکی درک می‌کند.

بسامدتعداد حرکات نوساني در مدت زمان معين را بسامد مي گويند . زمان اندازه گيري نوسان ها ثانيه مي باشد و با واحد هرتز مشخص مي شود .هرقدر بسامد صدا تندتر باشد يعني حرکت ارتعاشي تندتر باشد ، صدای حاصل زيرتر و هرقدر بسامد صدا کندتر باشد ، صداي حاصل بم تر خواهد بود. گوش انسان تنها قادر به شنيدن صداها در بازه بسامدي بين 20 هرتز تا 20 کيلو هرتز است.

تقسيمات صدایی

تعداد حرکات نوساني در مدت زمان معين را بسامد مي گويند . زمان اندازه گيري نوسان ها ثانيه مي باشد و با واحد هرتز مشخص مي شود . 

دايناميک

احساس بلندي و کوتاهي صدا مربوط به انرژي حمل شده با امواج صوتي است و بر حسب واحد دسيبل مي باشد که عبارت است از ده برابر لاگ نسبت شدت صداي مورد نظر به شدت يک سطح مقايسه اي ؛ و بطور قراردادي صدايي است که داراي 20000 ميکروبار فشار بوده و بعنوان آستانه شنوايي در انسان در نظر گرفته مي شود .فرکانس شنوايي انسان بين 20000 – 20 سيکل در ثانيه انجام مي شود و داراي شدتي برابر 60 – 30 دسيبل است .بين شدت صوت و بلندي صوت تفاوت وجود دارد . شدت صوت يک کميت فيزيکي است اما بلندي صوت يک خاصيت فيزيولوژيکي است که علاوه بر شدت صوت ، به گوش انسان نيز بستگي دارد.

آکوستیک سالن کنفرانس
دايناميک

صدای ناهنجار

سروصدا واژه اي است که براي توضيح وضعيت صدا در زمان هاي ب خصوص بکار مي رود . يک صدا مي تواند در يک لحظه “خواسته” باشد ، در صورتي که در شرايط ديگر يا براي همان همان افراد “ناخواسته” باشد و به عنوان نوفه تلقي شود و لذا به دليل مطرح شدن عوامل ذهني و فيزيولوژيکي و حالات دروني ، ارائه تعريف براي آن مشکل است.

بطور کلي به صداهاي ناخواسته يا آزاردهنده که به هر دليلي بر فعاليت هاي روزانه ما اثر منفي بگذارد نوفه مي گويند .صدا زماني ناخواسته تلقي مي گردد که :

  • صحبت کردن و برقراري ارتباط ميان افراد را تحت تاثير قرار دهد .
  • در فرايند هاي فکر کردن و تمرکز فکري اختلال ايجاد کند .
  • از انجام مناسب فعاليت ها جلوگيري کند.
  • و …

طنين (رنگ صوتی)

صداهاي موسيقيايي و سازها داراي طنين خاص خود هستند و علت تشخيص صداي سازها از يکديگر که در حال نواختن يک نت مشترک هستند ، طنين يا رنگ صوت است .صداي بي طنين منحني سينوسي دارد و منظم است .

هارمونيک ( موج فرعي )

صدا ترکيبي از چند موج صوتي است . هر موج صوتي را هارمونيک مي نامند . مجموع اين هارمونيک ها صدا را به شکل يک موج پيچيده صوتي تشکيل مي دهد .***تفاوت صداي افراد ناشي از تفاوت در همين هارمونيک ها است

نواک

بياني از زير يا بم بودن يک صدا است . بعضي صداهاي غير موسيقيايي طنين دارند اما تشخيص نواک در آنها مشکل است . مانند صداي باران

پژواک ( بازگشت صدا )

وقتي داخل يک سالن بزرگ يا يک معبد با صداي بلند سخن مي گوييم ، انعکاس صداي خود را پي در پي مي شنويم . به اين پديده پژواک يا اکو مي گويند .پژواک زماني توليد مي گردد که صدا از موانع انعکاس يابد . همه اشياء صوت را منعکس نمي کنند.

برخي از اشياء مانند چوب ، جوت ( کنف هندي ) ، مقواي نازک و … صوت را جذب مي کنند . جهت شنيدن پژواک لازم است که مانع منعکس کننده صوت در فاصله حداقل 17 متري از منبع صوتي قرار گيرد ؛ زيرا اثر صوت به مدت يک دهم ثانيه در گوش ما پديدار مي ماند . اگر يک سيگنال صوتي به گوش ما برسد و به دنبال آن در يک دهم ثانيه سيگنال صوتي ديگري نيز به گوشمان وارد شود ، سيستم شنوايي گوش آن را تشخيص نخواهد داد .***سرعت صوت 340 متر در ثانيه مي باشد***

پس آوا

مدت دوام آوا پس از خاموش شدن سرچشمه آوا را پس آوا گویند که کمیتی قابل محاسبه است . هرچه پس آوا در یک فضا بیشتر باشد وضوح کمتر است.

آکوستيک در محيط

امواج صوتی هنگام برخورد به موانع با زاویه تابش نسبت به خط مماس بر نقطه برخورد بازتابیده خواهند شد . بنابراین به دلیل اینکه این اتاق دارای چهار دیوار است ، چهار بازتابش داریم که همان صوت تولید شده را پس از طی مسافت طولانی تری به گوش شنونده می‌رسانند . به عبارت دیگر هرچه از منبع بیشتر دور شویم انرژی صوتی کمتر خواهد شد ، بنابراین مشخص است که بازتابشهایی از منبع اصلی صوت که مسافت بیشتری را برای رسیدن به گوش شنونده طی می‌کنند ، اولآ دیرتر به گوش شنونده می‌رسند و ثانیآ حامل انرژی کمتری هستند.

آکوستیک سالن کنفرانس
آکوستيک در محيط

صوت در دو نوع مستقیم و غیر مستقیم دریافت می‌شود . صداهای مستقیم در یک فرم کروی انتقال یافته و از منبع به طور مستقیم به شنونده می‌رسند و این فرم کروی در حرکت باعث می‌شود در تمام جهت‌ها در یک زمان مشخص حرکت داشته باشد . در حالت غیر مستقیم صدا در اثر برخورد با یک سطح بازگشت یافته و سپس به دریافت کننده می‌رسد . صدا هم‌زمان که از مسیرهای مختلف خارج می‌گردد دریافت می‌شود . کنترل آکوستیکی به معنی کنترل انتشار مستقیم و غیر مستقیم ( مسیرهای ثانویه ) توسط صوت است.

برای فراهم نمودن یک صدای خوب در محیط باید به سه نکته توجه ویژه داشت

  • کنترل و رسیدن صدای خوب به هر شخص به صورت مستقیم است که این موضوع خود بیانی از مباحث انتشار و بازگشت و کم کردن مدت زمان طنین جهت جلوگیری از هم پوشانی شدن صداها توسط یکدیگر است.
  • جلوگیری از ایجاد نویز یا نوفه بوده که از طریق انتخاب سایت مناسب دور از آلودگی صوتی ، دیوارهای دوجداره ، مصالح جاذب و دورسازی تاسیسات از چنین محیط‌هایی و همچنین قرار دادن فضاهای واسطه‌ای چون کریدور و انبار میان محیط خارج و فضاهای شنوایی است .3/استفاده از سیستم‌های صوتی ایده‌آل که در واقع تقویت صدا توسط بکار گیری میکروفونها و بلندگوها و آمپلی فایرها با تعبیه یک اتاق کنترل است و بسته به نوع بکارگیری متفاوت بوده و از سیستم‌های مختلفی می‌توان بهره برد .

پنل آکوستیکی

 امروزه برای کنترل صوت در استودیو ها ، اتاق هاي ضبط ، آمفی تئاترها ، سالن هاي سینما و … پنل هایی بر اساس دانش آکوستیک ساخته شده است که موجب کنترل صدا و جلوگیری از بازگشت صدا می گردند . پنل‌های آکوستیک یکی از مصالحی است که در کنار سیستم کنفرانس، در اتاق جلسات استفاده می‌شود. این پنل ها عمدتا به دو دسته تقسیم می شوند:

جاذب ها

این پنل ها دارای ساختار ویژه ای هستند که موجب جذب صدا می شوند و در نتیجه از بازگشت صدا جلوگیری می نمایند . از جمله این پنل ها می توان به فوم هاي جاذب اشاره کرد .

دیفیوزر

این پنل ها از اساسی ترین رکن های آکوستیک به ویژه آکوستيک استودیوها هستند و به نحوی ساخته شده اند که با برخورد امواج صدا به آن ها امواج در مسیر ها متفاوت پراکنده می گردند و در نتیجه از بازگشت مجدد صدا در همان مسیر جلوگیری می نمایند . معمولا این پنل ها از جنس پلاستوفوم یا چوب ساخته می شوند و از انواع آن می توان به پنل های دیفیوزر دوبعدی و سه بعدی اشاره نمود .

عایق صدا چيست؟

هر نوع وسیله و یا ماده ای که برای کاهش فشار صوتی از منبع تولید تا گیرنده صوت استفاده می شود را عایق صوتی می‌گویند.

آکوستیک سالن کنفرانس
عایق صدا چيست؟

روشهای اساسی برای کاهش صدا مدت دوام آوا پس از خاموش شدن سرچشمه آوا را پس آوا گویند که کمیتی قابل محاسبه است . هرچه پس آوا در یک فضا بیشتر باشد وضوح کمتر است .

از عایق صدا یا پنل های آکوستیک سالن کنفرانس و همایش، سینما و حتی منازل مسکونی استفاده می شود.

فواید استفاده از عایق صوتی در سالن همایش

  • بهبود صدا در یک اتاق ( اتاق بدون پژواک )
  • کاهش نشت صدا
  • آکوستیک آرام بخش
  • کاهش سر و صدا
  • کنترل سر و صدا

محدود کردن سر و صدای ناخواسته عایق صوتی می‌تواند از امواج صوتی ناخواسته غیر مستقیم که باعث پژواک صدا می شوند جلوگیری کند . همچنین می‌تواند انتقال امواج ناخواسته صدای مستقیم از منبع به شنونده غیر ارادی را از طریق کاهش استفاده از فاصله و دخالت اشیاء در مسیر ، میسر سازد 

روش های معمول برای عایق کاری صوتی

 بستن منافذ ورود و خروج هوا

هر منفذی که هوا بتواند از آن عبور کند صدا را هم می تواند انتقال می دهد . کلیه منافذ موجود در سقفها و دیوارها نظیر اطراف جعبه تقسیم های برق ، کانالها و داکتها ، سیم ها و هرجایی را که شیئی از داخل دیوار یا سقف عبور می کند با بتونه یا فوم پلی اورتان درزگیری کنید

جلوگیری از ایجاد ” کانالهای عبور صدا ” در دیوارها

هنگام ساخت بناهای جدید ، کلیدهای برق و دریچه های هوا را در داخل دیوارمشترک دو فضا ، پشت به پشت هم قرار ندهید .

اجتناب از استفاده از مصالح سخت

زیرا اینگونه مصالح ، صوت را به آسانی ازیک مکان به مکان دیگر انتقال می دهند .

استفاده از یک لایه انعطاف پذیرنظیر فوم منبسط شونده

جهت جدا نمودن لوله ها از غلافها یا سوراخهایی که از آن عبور می کنند .

استفاده از عایق صوتی در دیوارهای ساختمانهای جدید

جهت جلوگیری ازانتقال صدا بین اتاقهای مجاور . به منظور جلوگیری از انتقال صدای نامطلوب جریان سریع آب به هنگام تخلیه فلاش تانک توالت ، لوله های پلاستیکی تخلیه آب را عایق بندی کنید .

استفاده از وسایل خانگی آرامتر

حتی اگر گرانتر از موارد مشابه پرصداتر باشند

جدا نمودن تجهیزات صدادار از محلهای استراحت

استفاده از اطاقهای مجزای مجهز به عایق های صوتی می تواند ایده خوبی درطراحی منزل باشد . بکارگیری درب های مجهز به عایق بین کلیه فضاها ، به مقدار قابل ملاحظه ای از انتقال صدا در خانه جلوگیری می کند .

استفاده از مصالح جاذب صدا در کف‌ها، دیوارها و سقف‌ها

عایق‌های صوتی به مانند موکت می توانند از عبور صدا جلوگیری نمایند . حتی الامکان ازبکارگیری کفپوش‌های سخت مانند سرامیک و بتن خودداری نمایید .

از دیرباز، آکوستیک سالن کنفرانس ، جلسات و آمفی تئاترها نقش مهمی در طراحی بناها داشته است.

ساخت سالن همایش و کنفرانس

ساخت و تجهیز سالن کنفرانس و همایش چندین مرحله دارد. این مراحل با نقشه ریزی و آماده کردن پلان شروع می‌شود و در ادامه با نصب تجهیزات در سالن خاتمه می‌یابد. برای اطلاع از نحوه طراحی سالن کنفرانس پیشنهاد می‌کنیم مقاله آن را در سایت مطالعه کنید.

آکوستیک سالن کنفرانس
ساخت سالن همایش و کنفرانس
سخن پایانی

در این مطلب به طور کامل در مورد آکورستیک سالن کنفرانس ، همایش و آمفی تئاترها صحبت کردیم و سعی بر این موضوع داشتیم تا شما را در این مسیر راهنمایی کرده باشیم.

سوالات متداول

  1. استفاده از عایق صوتی در سالن همایش چه فوایدی دارد؟
    بهبود صدا در یک اتاق ( اتاق بدون پژواک ) – کاهش نشت صدا – آکوستیک آرام بخش – کاهش سر و صدا – کنترل سر و صدا.
  2. عایق صدا چیست؟
    هر نوع وسیله و یا ماده ای که برای کاهش فشار صوتی از منبع تولید تا گیرنده صوت استفاده می شود را عایق صوتی می‌گویند. از عایق صدا یا پنل های آکوستیک سالن کنفرانس و همایش، سینما و حتی منازل مسکونی استفاده می شود.
  3. آکوستیک سالن کنفرانس چه کاربردی دارد؟
    آکوستیک سالن کنفرانس بدین صورت است که باعث می شود صدای مزاحم وارد سالن نشود و تمرکز شرکت کنندگان تماما روی جلسه باشد. آکوستیک صدا باعث می شود صدای جلسه همایش، کنفرانس، آمفی تئاتر یا سینما نیز به خارج از سالن درز نکند.

تیم مهندسی طنین سیمامشاهده نوشته ها

مجموعه طنین سیمای پاژ متخصص در امور تجیهز سیستم صوت، تصویر و نور حرفه ای سالن کنفرانس، سالن همایش و آمفی تئاتر، سالن‌ سینما، سالن اجتماعات و ... با بیش از 10 سال تجربه در خدمت شماست.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *