تجهیزات نورپردازی استیج و سالن نقش مهمی در جذابیت و زیبایی تصویر و صحنه دارد.
تجهیزات نورپردازی کنسرت و مجالس مانند سالن همایش، سالن کنفرانس و… دارای انواع و اقسام بسیار گوناگونی می باشند که با شناخت آنها میتوانید یک خرید راحت و مطمئن را تجربه کنید.
نورپردازی چیزی فراتر از نورتاباندن به اشیا، فقط برای نمایاندن آنها است. بخشهای روشنتر و تیرهتر درون قاب به ساختهشدن ترکیببندی هر نما کمک میکنند و به این ترتیب نگاه ما را به اشیا و کنشهای خاص معطوف میدارند. یک لکه که نور بیشتری دریافت کرده، میتواند چشم بیننده را به یک نکته مهم جلب کند، در مقابل، سایه جزئیات را پنهان میکند یا تعلیق ایجاد میکند درباره اینکه چه چیزی ممکن است در آنجا، در پشت سایه باشد.
نورپردازی کمک میکند تا بافتها جلوهگر شوند، خطوط یک صورت، ظرافت تار عنکبوت، بافت زبر چوب، درخشندگی یک قطعه جواهر و… همه بسیار بهتر دیده شوند.
نورپرازی سالن همایش
نورپردازی سالن کنسرت
نورپردازی سالن سینما
نورپردازی جشنی
تجهیزات نورپردازی شامل چه مواردی میشود؟
پیشنهاد میکنتیم ابتدا مقاله ای درباره وسایل و لوازم استفاده شده برای تجهیز سالن آمفی تئاتر را مطالعه نمایید.
مووینگ هد (Moving Head)
مووینگ وسیله ای ربات گونه است که تقریبا تمام اعمال نورپردازی را قادر است به تنهایی انجام دهد.به همین دلیل هم است که قیمت اجاره و خرید مووینگ از دیگر تجهیزات گران تر است.نصب مووینگ معمولا به علت سنگینی باید بر روی سازه ها باشد. مووینگ ها معمولا در ۳ مدل می باشند: مووینگ اسپوت(moving spot):رنگ هاو طرح های مختلفی را بر روی استیج انتشار می دهد.قابلیت تنظیم با ریتم آهنگ های مختلف بصورت خودکار را نیز دارد. مووینگ وال واش(moving wall wash):بیشتر برای ایجاد طرح نور بر روی دیواریا نور پس زمینه می باشد ونور را به صورت پخش شده ایجاد می کند.(خطی نمی باشد) مووینگ بیم(moving beam):همان مووینگ اسپوت بوده با این تفاوت که نور آن تیز تر و حرفه ای تر بوده و بیشتر جهت استفاده در کنسرت ها می باشد. – مووینگ ها معمولا در ۳ مدل می باشند: مووینگ اسپوت(moving spot):رنگ هاو طرح های مختلفی را بر روی استیج انتشار می دهد.قابلیت تنظیم با ریتم آهنگ های مختلف بصورت خودکار را نیز دارد. مووینگ وال واش(moving wall wash):بیشتر برای ایجاد طرح نور بر روی دیواریا نور پس زمینه می باشد ونور را به صورت پخش شده ایجاد می کند.(خطی نمی باشد) مووینگ بیم(moving beam):همان مووینگ اسپوت بوده با این تفاوت که نور آن تیز تر و حرفه ای تر بوده و بیشتر جهت استفاده در کنسرت ها می باشد.
لیزر
لیزر ها یکی دیگر از ابزار های ایجاد زیبایی در مراسم ها می باشد.از کاربرد های آن می توان به ایجاد خطوط استوانه ای و یا ایجاد یک طرح یا شکل برروی دیوار،کف و سقف در رنگ های مختلف نامبرد.تفاوت لیزر ها در قدرت لامپ، تعداد رنگ و قابلیت اتصال به کامپیوتر جهت ایجاد نوشته و طرح های مختلف می باشد .استفاده ازدستگاه بخاریا مه ساز درکنار لیزر جلوه ی خاصی به طرح های ایجاد شده می دهد که در واقع این دو دستگاه مکمل یکدیگر هستند.
مشخصههای نور چیست؟
سایه
یکی از مسائل بسیار مهم در نورپردازی سایهاست، زیرا سایهها به شدت میتوانند به حس فضا کمک کنند. دو نوع مهم سایه وجود دارد که هر دو در ترکیب بندی سینمایی نقش مهمی دارند:
- سایه پیوسته (Attached Shadow): هنگامی که بخشی از یک شی، جلوی تابش نور، بر بخش دیگر آن را بگیرد سایه ایجاد شده، سایه پیوستهاست. برای مثال وقتی در اتاق تاریکی رو به روی شمعی میایستید، بخشهایی از صورت و بدنتان در تاریکی قرار میگیرد. این پدیده سایه پیوستهاست.
- سایه افکنده (Cast Shadow): در همان مثال شمع، بدن شما جلوی تابش نور را میگیرد و سایهای روی دیوار پشتی ایجاد میشود، این سایه، سایه افکندهاست.
شدت
کیفیت نورپردازی به شدت نسبی نور بستگی دارد. به این ترتیب دو حد نورپردازی داریم:
- نورپردازی سخت: همان طور که از نامش نیز پیداست، نورپردازی را سخت گویند که در آن از نورهای شدید استفاده میشود. برای مثال در طبیعت، آفتاب ظهر نور سخت ایجاد میکند. در نورپردازی سخت، سایهها کاملا مشخص و تند هستند و بافتها و کنارههای تیز ایجاد میشود.
- نورپردازی نرم: در نورپردازی نرم، روشناییها پخشیده هستند و شدت نور به نسبت نورپردازی سخت کمتر و ملایم تر است. برای مثال نور آسمان ابر آلود، نرم است. در این نورپردازی، خطوط و بافتها کمی نرم، پخشیدگی نور بیشتر و تضاد ملایم تری بین نور و سایه وجود دارد.
جهت
جهت نورپردازی، بر مسیری اشاره میکند که نور به شی میتابد. این مسیرها عبارت اند از:
- نور جلویی: نوری که از رو به رو به سوژه میتابد.
- نور پشتی: این نور از پشت موضوعی که قرار است فیلم برداری شود به آن میتابد و میتواند در زوایای مختلف از پشت بتابد برای مثال مستقیم، از بالا، از پهلو و…. نور پشتی اگر همراه دیگر نورها نباشد اثری ضد نور دارد و سوژه را تاریک و تیره میکند. همچنین این نور کمک میکند خطوط مرزی مشخص شوند و سوژه از پس زمینه جدا شود.
- نور پایین: نوری که از جلو و از پایین به سوژه میتابد برای مثال کسی که در کنار آتش نشسته و نور آتش از پایین چهره او را روشن میکند. از آنجا که نورپردازی از پایین، چهره را تحریف میکند، ممکن است برای خلق وحشت از آن استفاده شود.
- نور بالا: نوری که از جلو و از بالا به سوژه میتابد. این نور اگر بر چهره بازیگر بتابد استخوان بندی صورت او را به خوبی نشان میدهد، به همین خاطر هر گاه فیلم ساز بخواهد حالت چهره و حس موجود در چهره بازیگر، نمایان شود از این نور استفاده میکند.
جهاتی که در اینجا گفته شد جهات اصلی هستند. کمی تغییر زاویه میتواند، جهات نوری دیگر و در نتیجه کاربردهای بیشتر ایجاد کند.
هنگام خرید تجهیزات نورپردازی به چه نکاتی توجه کنیم؟
قبل از تجهیز و خرید وسایل مورد نیاز نورپردازی سالنتان باید هدف خود را مشخص کنید. برای این کار میتوانید از سوالات زیر نیز استفاده کنید.
- قصد نورپردازی چه رویدادی اعم از سالن همایش، اتاق کنفرانس، کنسرت، مهمانی و… را دارید؟
- قصد ساختن چه فضایی اعم از هیجان انگیز، آرامش بخش، حزن انگیز و یا… را دارید؟
- نورپردازی در محیط باز یا بسته انجام میشود؟
- دسترسی به برق چطور تامین خواهد شد؟
- تجهیزاتی که در سالن نصب است شامل چه محصولاتی میشود؟
- چه کسی قرار است تنظیمات سیستم نور را کنترل کند؟ آیا سیستم اتوماتیک و یا قابل برنامهریزی است؟
در این مقاله سعی کردیم اصلی ترین نکات نورپردازی در طراحی سالن کنفرانس را با هم بررسی کنیم.
بدون دیدگاه